Tri varnostne kopije, na katere vsi pozabljamo

31. marca obeležujemo svetovni dan varnostnega kopiranja. Kot mnoge stvari v življenju, tudi dokumenti dobijo pravo vrednost šele takrat, ko jih izgubimo. Zato danes v sklopu programa ozaveščanja Varni na internetu pozivajo, da izdelamo varnostne kopije dragocenih dokumentov, fotografij in videoposnetkov. Hkrati opozarjajo na pogosto spregledane vidike naših digitalnih življenj – profile na družbenih omrežjih, osebne bloge in nadomestne kode, ki prav tako potrebujejo varnostno kopijo.

04. april 2023

Novice za člane SKZV+

Strokovnjaki za kibernetsko varnost že leta opozarjajo na napade z izsiljevalskimi virusi in vdore v uporabniške račune, ki nam v trenutku onemogočijo dostop do vseh shranjenih dokumentov. Tudi v primeru ukradenega prenosnika ali izgubljenega telefona so varno shranjene varnostne kopije vse, kar nam ostane.

Kako se lotiti izdelovanja varnostnih kopij? Dovolj je že cenovno dostopen USB ključ ali zunanji disk ter malce časa, da naredimo izbor pomembnih dokumentov na osebnem računalniku. V sklopu programa Varni na internetu so pripravili video vodič, kjer prikažejo postopek izdelave backupa v treh preprostih korakih, ki se jih lahko loti vsak. Nujno si tudi nastavite varnostno kopiranje vašega pametnega telefona v izbrano oblačno storitev.

  • NE POZABITE NA PROFILE NA DRUŽBENIH OMREŽJIH

Na Nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT prejemajo prijave uporabnikov, ki so jim napadalci vdrli v različne spletne storitve. Številni tako ostanejo brez dostopa do osebnih profilov in poslovnih strani na družbenih omrežjih, ki pa so za mnoge pomemben arhiv dela, neke vrste fotoalbum, zbirka objav, spominov in tudi dosežkov. Za marsikoga pa profil ali stran na družbenih omrežjih predstavlja posel. Vedno več je posameznikov, katerim je to služba in izguba profila lahko med drugim pomeni hud finančni udarec. Na prvem mestu je nasvet, da poskrbite za ustrezno preventivo in zaščitite račun z dvofaktorsko avtentikacijo, hkrati pa naredite tudi kopijo celotnega profila. Ko pride do zlorabe, napadalci pogosto izbrišejo vse obstoječe objave. Tudi če vam uspe povrniti dostop, lahko ostanete brez vsebin, ki ste jih dolga leta ustvarjali. Zato je priporočljivo, da ustvarite varnostno kopijo oz. arhiv objav in celotnega profila (fotografije, video vsebine, sporočila in pogovori z uporabniki).

  • NATISNITE NADOMESTNE (ALI OBNOVITVENE) KODE

Če imate za dostop do uporabniških računov (npr. Instagram, Google, PayPal) omogočeno dvofaktorsko avtentikacijo, potem veste, da dodatno varnostno kodo običajno prejmete po telefonu. Naj bo to SMS ali generator kod – če izgubite telefon ali vam ga ukradejo, ne boste več mogli dostopati do storitev, ki zahtevajo vpis dodatne kode, kar lahko predstavlja tudi trajno izgubo računa! Zato je nujno, da si naredite kopijo nadomestnih ali obnovitvenih kod, najbolje, da si jih natisnete in shranite na varno mesto. Pri večini storitev jih najdete pod razdelkom »dvofaktorska avtentikacija« med nastavitvami za varnost.

  • VARNOSTNA KOPIJA SPLETNE STRANI

Imate na neki platformi svoj blog ali spletno stran, in vam ni vseeno, če pride do njenega izbrisa? Na Nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT so obravnavali tudi primere, ko so spletne platforme zaradi domnevnega kršenja pravil dopustne uporabe izbrisala spletna mesta uporabnikov ali pa je do tega prišlo zaradi kakšnega drugega razloga. V takih primerih varnostna kopija spletnega mesta pomaga pri hitrem restavriranju vsebine. Glede možnosti varnostnega kopiranja naj se uporabniki pozanimajo pri ponudniku gostovanja.