Sodelovanje na okrogli mizi namenjeni "Migracijski krizi"

20. november 2015

Predstavniki ICS-Ljubljana, kot vabljeni strokovnjaki aktivno sodelujejo na odmevnih dogodkih v širši regiji JV Evrope. Dr. Denis Čaleta se je tokrat na povabilo organizatorjev Veleučilišča Velika Gorica v Zagrebu udeležil okrogle mize na temo "Migracijska kriza". Okrogla miza je bila organizirana 19.11.2015 in je na enem mestu zbrala veliko število strokovnjakov iz Slovenije, Hrvaške, Bosne in Herzegovine, Srbije in Makedonije.

Dr. Denis Čaleta je v svoji razpravi posebej poudaril naslednje težiščne točke vezane na trenutno migracijsko krizo s katero se soočajo države regije in Evrope kot celote. Za pravilno razumevanje trenutne migracijske krize je potrebno poleg humanitarnega vidika upoštevati predvsem:

- geostrateški vidik, ki močno presega vpliv držav v regiji;

- kulturološki in sociološki vidik, saj je ta okvir popolnoma drugačen od tistega s katerim ima regija izkušnje med potekom balkanskega konflikta;

- varnostni aspekt, ki po terorističnih napadih v Parizu dobiva še posebej izrazito težo v tej migracijski krizi;

- največji izziv pred katerim trenutno stoji Evropa je usmerjen v proces ustrezne integracije beguncev in migrantov. Dosedanja praksa je bila izredno slaba in se že vrsto let odraža tudi v tako tragičnih dogodkih kot so teroristični napadi pripadnikov druge in tretje generacije migrantov;

- ekonomski vidik, ki ga nikakor ne smemo zanemariti. Stroški, ki jih prinašajo migracije, niso samo neposredno povezani s proračunskimi odhodki temveč tudi posredno s pomembnim vplivom na gospodarstvo, turizem in ostale za regijo izredno pomembne panoge.

  • VVG IK 2015 10009

    naprej

  • VVG IK 2015 10011

    nazaj

    naprej

  • VVG IK 2015 10016

    nazaj

    naprej

  • VVG IK 2015 10020

    nazaj