PRVO LETO EU PROJETKA CyberSEAS JE ZA NAMI

11. oktober 2022

Uspešno se je zaključila generalna skupščina EU projekta CyberSEAS (Cyber Securing Energy Data Services), ki je bila organizirana ob koncu prvega leta projekta. Srečanje je potekalo od 4. do 6. oktobra na italjanskem otoku Ischia. Na srečanju sta bila dva predstavnika ICS Ljubljana, g. Žiga Podgoršek in pa ga. Eva Čaleta.

Projekt CyberSEAS je projekt, ki ga financira Evropska unija in izboljšuje kibernetsko varnost evropskih elektroenergetskih sistemov (EPES). Cilj CyberSEAS (Cyber ​​Securing Energy dAta Services) je izboljšati splošno odpornost energetskih dobavnih verig, jih zaščititi pred motnjami, ki izkoriščajo izboljšane interakcije, modele razširjene na vključenost deležnikov in potrošnikov, kot kanale za kompleksne kibernetske napade, prisotnost podedovanih sistemov in vse večja povezljivost energetskih infrastruktur, shramb podatkov in trgovcev na drobno s storitvami.

Poseben fokus je bil namenjen predstavitvi dosedanjega dela in rezultatov. Predstavljen je bil tudi napredek na področju razvoja tehnologij, ki bodo kasneje testirane v pilotnih okoljih projekta.

Poleg ICS Ljubljana so bili na projektu prisotni še drugi predstavniki Slovenije, in sicer ELES, OPERATO, PETROL, SI-CERT in INFORMATIKA.