Procesi zagotavljanja kibernetske zaščite procesov v času slovenskega predsedovanja EU

09. marec 2022

Novice za člane SKZV+

Naše marčevsko srečanje smo namenili pomembni vsebini, in sicer izkušnjam, katerim smo bili priča v času slovenskega predsedovanja v EU. Poseben poudarek bomo tokrat dali procesom zagotavljanja kibernetske zaščite procesov v času slovenskega predsedovanja EU. V času predsedovanja se je izvajalo veliko dejavnosti za krepitev zmogljivosti strokovnjakov za kibernetsko varnost, in pri tem je imel zelo pomembno vlogo tudi slovenski SI-CERT. Na področju kibernetske varnosti sta bila pomembna poudarka na krepitvi odpornosti in kibernetskega kriznega odzivanja.

V uvodu je dr. Denis Čaleta z nami delil povzetek izrednega marčevskega srečanja, ki se je odvil prejšnji teden. Tokrat je bila tema namenjena izključno situaciji v Ukrajini in predvsem kibernetskim tveganjem in ukrepom, ki so potrebni v naših organizacijah. Še posebej v organizacijah kritične infrastrukture in izvajalcev bistvenih storitev.

V nadaljevanju pa nam je doktorand kibernetske varnosti Dalibor Vukovič iz Telekoma Slovenije skozi izredno zanimivo predavanje predstavil operativni del tega procesa, s poudarkom na modelih in procesih, ki so jih v Telekomu Slovenije razvili posebej za zagotavljanje tega procesa. Razvoju procesov v okviru tako imenovane »Threat intelligence« je bil namenjen pomemben del razprave.



Skozi primere nam je opisal in približal, da smo lažje razumeli procese, ki jih uporabljajo pri Telekomu.

Po koncu predavanja smo odprli razpravo h kateri smo povabili naše člane. Predavatelju so lahko zastavili vprašanja na to temo, na katere je z veseljem odgovoril.

Veseli smo bili, da se nam je ponudila možnost neposrednega vpogleda v zakulisje teh pomembnih procesov ter izkušenj s področja kibernetske varnosti, ki bodo uporabne tudi v naših organizacijskih okoljih.