Predstavnik ICS gost v informativni oddaji Odmevi na RTV Slovenija

19. september 2023

Dr. Denis Čaleta je bil v ponedeljek 18.09.2023 gost informativne oddaje Odmevi na RTV Slovenija. Tema pogovora je tekla o nedovoljenih prehodih meje.

Na vprašanje kaj so razlogi, da je sedaj taka porast migrantov je odgovoril, da je prvo potrebno povedati, da se bomo zaradi geografske lege Evrope težko ubranili migracijskih tokov. To stvar pa je potrebno pogledati z dveh zornih kotov, in sicer eno so faktorji, kot so naravne nesreče, vojne in države, ki svojim državljanom ne uspejo zagotoviti normalnega bivanja, in tako potiskajo te migrante proti Evropi. Po številkah tudi vidimo, da se nam vsako leto pojavljajo iste države, kot so Afganistan, Sirija, Pakistan, Maroko. Na drugi strani pa so faktorji, ki pa vlečejo te migracije proti Evropi, z obljubami o boljšem življenjskem standardu ter možnostih zaposlitve. Izpostavil je, da je lahko zaradi težav evropskih držav z naravnimi nesrečami in drugimi stvarmi tudi slabši nadzor na mejah. Kot pomanjkljivost je izpostavil primer na zadnjem Blejskem forumu, kjer je beseda veliko tekla o širitvi Evropske unije na Zahodni Balkan, nič pa se ni govorilo o nadzoru nad migracijami. Povedal je, da gre veliko število ljudi mimo uradnih postopkov, saj je Slovenija konec koncev zelo tranzitna država.

Na vprašanje kaj lahko Slovenija naredi v tem trenutku, da omeji in zagotovi varnost ter zavaruje človekove pravice teh migrantov, ki prihajajo, je odgovoril, da se je tudi tokrat pokazalo, da je bi sprejem Hrvaške v Schengensko območje spet politična in ne strokovna poteza. To se že kaže v praksi, saj Republika Hrvaška na svojih zunanjih mejah ne more zagotavljati ustrezne varnosti, kar pa se posledično pozna v večjem številu migracijskih tokov, ki prihajajo v Slovenijo. Meni, da je absolutno potrebno stopiti v sodelovanje in Hrvaški ponuditi maksimalno pomoč, kajti to je v strateškem interesu Republike Slovenije. Najslabše kar se lahko zgodi so parcialni pristopi, da bi se Avstrija in Italija ponovno odločili za nek strožji nadzor na svojih mejah in to bi lahko pomenilo, da bi Slovenija postala nek žep za migrante, kar pa si sigurno ne želimo. Poudaril je, da je rešitev teh problemov samo v neki skupni evropski, ne samo politiki, ampak tudi v operativnem pristopu do reševanja teh problemov, saj vsaka država sama sigurno ne more rešiti tega problema.

Za konec pa je povedal, da je ta tema vedno dobrodošla v nekih političnih preigravanjih, tako znotraj držav, kot tudi med samimi državami.

Celoten prispevek si lahko pogledate na povezavi (https://365.rtvslo.si/arhiv/od...).