Predstavnik ICS gost v informativni oddaji Odmevi na RTV Slovenija

17. april 2023

Dr. Denis Čaleta je bil v četrtek 13.04.2023 gost informativne oddaje Odmevi na RTV Slovenija. Tema pogovora je tekla o uhajanju zaupnih ameriških vojaških dokumentov.

Na vprašanje kaj nam pove, da se je Združenim državam Amerike že petič zgodilo uhajanje dokumentov pravi, da so predvsem večje države za svoje strateške interese in geopolitične pozicije pripravljene zbirati podatke na dovoljen in nedovoljen način, kot vidimo tudi med partnerji. To, da podatki uhajajo iz ZDA nas po eni strani čudi, po drugi pa ne, ker je količina podatkov, ki se obrača in manipulira v teh sistemih, tako enormna, da je to zelo težko upravljati.

Povedal je, da se je že vsem državam zgodilo podobno odtekanje tajnih podatkov in dejstvo je da ZDA z gotovostjo z partnerji izmenjuje samo tisto minimalno raven podatkov, ki je potrebna za neko sodelovanje in ker vemo, da so ZDA velesila bi bilo smešno, da sedaj neka država nebo sodelovala z njimi.

Na vprašanje kako ima lahko 21 letnik, ki je v ZDA komaj polnoleten dostop do zaupnih podatkov ameriške vojske je odgovoril, da je sistem izredno velik in ker imajo tudi v ZDA velike težave s pridobivanjem kadra, se zato različne agencije poslužujejo pogodbenih delavcev in zaradi pomankanja kadra se potem dogajajo tudi take stvari. Seveda gre tukaj za varnostni spodrsljaj v sistemu varnostnega preverjanja, spremljanja osebe tudi, ko je že zaposlena. Prav tako je tudi tukaj dokaz, da je človek najšibkejši člen vsakega sistema, in ne glede na to kako dobro je postavljen sistem, vedno se lahko najde nekdo, ki lahko sistem zlorabi.

Dr. Čaleta pravi, da živimo v informacijski fikciji, da podatki ki jih pridobivamo javno niso vedno res tisti ki jih določene države želijo posredovati. Pravi tudi, da se je določen del podatkov, ki so sedaj prišli v javnost v bližnji zgodovini že pojavljal skozi določene medijske zapise. Naslednji dnevi bodo prinesli realno sliko kaj od teh podatkov je točno, kaj bi lahko bila neka manipulacija ali njen poskus. Končno dejstvo pa je, da podatki, ki jih imamo danes na mizi določena razmerja postavljajo v malo drugačne zorne kote, vsaj kar se javnosti tiče. Prepričan je, da je strokovno politična javnost na določene dele že prej gledala z drugačnih perspektiv in meni, da te informacije niso neko veliko presenečenje.

Ker se je napad zgodil tudi na naše zunanje ministrstvo in se sedaj čisti informacijski sistem je dr. Čaleta poudaril, da na žalost noben informacijski sistem ni popolnoma varen. Vprašanje je samo koliko ima tisti, ki hoče vdret v informacijski sitem motivacije in finančnih virov. Glede na to, da imamo v ozadju teh različnih hekerskih skupin države, ki jih podpirajo je popolnoma logično, da so v marsikaterih sistemih te hekerji dalj časa prisotni in zbirajo informacije. Kar je pomembno iz stališča nacionalne varnosti, je to, da se teh problemov zavedamo, da jih skrajno resno naslavljamo vključno z tem incidentom, ki se je zgodil na ministrstvu. Pravi tudi, da je potrebno ugotoviti kako je prišlo do tega in se potem iz tega nekaj naučiti in pa zadnje dejstvo, ki ga je potrebno izpostaviti je, da v nacionalno-varnostnem okviru absolutno primanjkuje strokovnjakov s tega področja in tukaj bo država morala narediti resne korake že od nivoja samega izobraževanja naprej, da bo delovno mesto v državni upravi na tem področju nacionalne varnosti povezano z kibernetskimi tveganji dovolj zanimivo, da bo privabilo ustrezne strokovnjake, ki se bodo sposobni zoperstavljati takšnim tveganjem.

Strinjal se je tudi, da gre tukaj za izredno resno zadevo, ki je potrebna razprave na Svetu za nacionalno varnost. Za dviganje prahu v javnosti je verjetno potrebno najti neko ravnovesje, ampak v ozadju pa je potrebno popolnoma resno pristopiti h tej zadevi in poiskati same indice kako je do tega sploh prišlo, kajti ni rečeno, da se to ne dogaja tudi v drugih sistemih nacionalne varnosti in pa drugih sistemih državnih informacijskih okoljih.

Celoten prispevek si lahko pogledate na spodnji povezavi (https://365.rtvslo.si/arhiv/odmevi/174950399).