Predstavnik ICS gost v informativni oddaji Odmevi na RTV Slovenija

16. december 2022

Dr. Denis Čaleta je bil v četrtek 15.12.2022 gost informativne oddaje Odmevi na RTV Slovenija. Tema pogovora je tekla o varovanju predsednika vlade.

Na vprašanje kakšen je njegov pogled na to, da se v Sloveniji v teh dneh soočamo še z enim novim vidikom varnosti, in sicer z zasebnim brezplačnim varnostnim sodelovanjem z pomembnimi javnimi osebami je odgovoril, da je ta praksa nedopustna, in sicer iz več razlogov. Kot prvo imamo cel aparat nacionalne varnosti, ki mora skrbeti za varovanje najvidnejših predstavnikov slovenske oblasti, drugič pa ima vsak tak predstavnik možnost v kabinetu angažirati svoje ožje sodelavce in v primeru da meni, da potrebuje ožjega sodelavca na področju varnosti bi to lahko tudi transparentno opravili.

Predsednik vlade je izrazil nezaupanje v uradne institucije varnosti, tudi ko gre za njegovo osebno varnost in nekateri politiki in strokovnjaki imajo celo razumevanje do tega. Dr. Čaleta pa do tega absolutno nima razumevanja. Omenil je, da kar se tiče te stroke bi lahko rekel, da stališča, ki so jih podali nimajo nikakršne osnove na strokovnih podlagah.

Izpostavil je, da je nacionalna varnost ena iz med temeljnih državnosti in če predsednik vlade ne zaupa nacionalno-varnostnim organom se je v tej državi potrebno vprašati ali je z našim sistemom demokracije vse v redu. Strinja se, da so vse prejšnje politične oblasti puščale neko slabo popotnico v organih nacionalne varnosti, najpomembnejše pa je, da predstavniki teh organov od najvišjih predstavnikov oblasti pričakujejo podporo, katero pa kakor danes vidimo definitivno nimajo.

Dr. Čaleta je prepričan, da so institucije nacionalne varnosti, predvsem policija dovolj strokovne, da lahko z gotovostjo opravljajo svoje delo, seveda pa so pri teh nalogah kdaj lahko prisotne tudi napake. Meni, da se je na teh napakah potrebno učiti in nikakor ne hoditi po poti po kateri hodimo danes, da te institucije negiramo in jim ne dajemo tistega mesta v družbi, ki jim pripada.

Povedal je tudi, da je potrebno zelo jasno ločiti dve stvari. Gre za tiste procese varovanja in varnosti, ki so v domeni državnih institucij in pa za tisti del tega spektra, ki je v domeni zasebno-varnostnega sektorja, ki ga ureja Zakon o zasebnem varovanju. Država se je, kot lahko vidimo na nekem delu odrekla procesom varnosti in jih prestavila v domeno institucij, ki delujejo na podlagi Zakona o zasebnem varovanju. Če pogledamo gospodarstvo tam delujejo procesi korporativne varnosti, ki je tudi izredno pomembna.

Meni, da ta primer, ki smo mu bili priča včeraj meče slabo luč na tisti del, ki bi ga morale opraviti državne institucije in nikakor ne sodi v zasebni delokrog.

Celoten prispevek si lahko pogledate na spodnji povezavi (https://www.rtvslo.si/rtv365/arhiv/174922046?s=tv).