Predstavnik ICS gost v informativni oddaji Odmevi na RTV Slovenija

21. november 2022

Dr. Denis Čaleta je bil v četrtek 17.11.2022 gost informativne oddaje Odmevi na RTV Slovenija. Tema pogovora je tekla o neučinkoviti evropski migracijski politiki, ki zadnje dni ponovno polni evropske častnike. Številka nezakonitih migracij je namreč narasla kar za 160 odstotkov, ter več kot 400 odstotkov teh ljudi zaprosi za mednarodno zaščito pri nas.

Povedal je, da je to odraz nesistemskega pristopa na ravni Evropske unije, saj že sama EU v prvi vrsti išče neke modele, predvsem države, ki niso neposredno na mejni črti, enostavno se jih ta problem nekako ne tiče. Po drugi strani pa vidimo, da so tukaj tudi države Zahodnega Balkana, katere je potrebno vpeljati v ta sistem omejevanja teh migracij vsaj na te zahodno-balkanski poti. Vidimo pa, da je trenutno zaradi zelo ugodnega vremena še vedno aktivna tudi sredozemska pot, kajti po navadi se v zimskem času te migracije preusmerijo na zahodno-balkansko pot.

Na vprašanje kaj pomeni za nas pomik Schengenske meje na spodnji rob, torej na Hrvaško ter kako učinkovita bo Hrvaška pri tem je odgovoril, da ima Hrvaška zelo zahtevno mejo tako, da ni za pričakovati, da bo bolj učinkovita kot je trenutno Slovenija, ki je sedaj na zunanji meji. Čeprav se sedaj meja premika na zunanjo mejo Hrvaške je to še vedno naš problem, ker je zračna linija od bodoče meje do Slovenije zelo kratka.

Meni, da so migracije problem vseh držav, ne glede na to ali so na meji ali v notranjosti in da je to problem Evrope, da ni sposobna celovitega pristopa do teh migracij.

Pravi, da bodo migracije potekale še naprej, ker so problemi v izvornih državah izredno veliki, od podnebnih sprememb pa do gospodarskih težav, in stanje je kompleksno tudi zato, ker je Evropa ujetnica geopolitičnega prostora, kjer se nahaja. Vidimo, da tudi Turčija in ostale države uporabljajo migracije, kot neke vrste hibridno vojno, zato bomo tukaj težko prišli do nekega gotovega rezultata ali odgovora, da migracij več ne bo.

Celoten prispevek si lahko pogledate na naslednji povezavi https://www.rtvslo.si/rtv365/a....