Predstavnik ICS gost v informativni oddaji Odmevi

19. junij 2024

V ponedeljek, 17. junija 2024, je bil dr. Denis Čaleta gost v informativni oddaji Odmevi, kjer je razpravljal o ključnih vprašanjih povezanih s Komisijo za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (KNOVS) ter varnostjo v šolah.

Na vprašanje o morebitnih zlorabah političnega vmešavanja v Knovs je dr. Čaleta izpostavil resen problem z nadzorom obveščevalno-varnostnih služb v Sloveniji. Poudaril je, da dolgotrajno ukvarjanje medijev s to temo kaže na neučinkovitost komisije. Opozoril je tudi na nenavadno odsotnost največje opozicijske stranke iz tako pomembne nadzorne komisije, kar kaže na nepopolno delovanje komisije.

Dr. Čaleta je nadaljeval, da SOVA in Generalna policijska uprava po zakonu lahko predložita svoje podatke komisiji. V konkretnem primeru pa je opozoril na več nepravilnosti, vključno z razkritjem zaupnih informacij iz komisije. Čeprav so nadzorovani organi komisiji predložili vse potrebne informacije, je večji problem v tem, da te informacije nenehno uhajajo iz komisije.

Pri vprašanju o ustreznosti poslancev za izvajanje nadzora je dr. Čaleta izpostavil potrebo po strokovnih svetovalcih, ki bi pomagali poslancem pri učinkovitem nadzoru. Po njegovem mnenju trenutna sestava komisije in podpora služb državnega zbora nista dovolj usposobljeni za zagotavljanje potrebne logistične in strokovne podpore.

Pogovor je zaključil z razpravo o nedavnem napadu učenca na osnovni šoli Velika Dolina, kjer so poškodovanega učenca morali odpeljati v urgentni center. Dr. Čaleta je poudaril, da ni dobro, če starši sami prevzamejo reševanje takih situacij, čeprav je razumljivo, da so zaskrbljeni za varnost svojih otrok. Izpostavil je odsotnost ključnih inštitucij pri reševanju takšnih incidentov in opozoril, da če ustrezne inštitucije ne opravijo svojega dela, se lahko podobne situacije ponovijo.

Njegovi odgovori so osvetlili nujnost izboljšanja nadzora nad varnostnimi službami ter potrebo po večji učinkovitosti in strokovnosti pri reševanju varnostnih vprašanj v šolah.

Celoten prispevek si lahko ogledate na (https://365.rtvslo.si/arhiv/od...)

  • Odmevi 17 6 241

    naprej

  • Odmevi 17 6 24

    nazaj