Predsednik sveta ICS Ljubljana na okrogli mizi ob Evropskem dnevu varstva osebnih podatkov

28. januar 2016

Informacijski pooblaščenec RS, sicer tudi korporacijski član Slovenskega združenja korporativne varnosti, je ob dnevu varstva osebnih podatkov, ki se obeležuje po celi Evropi, organiziral okroglo mizo z naslovom »Kakšno varstvo zasebnosti potrebujemo v svetu novih dimenzij nadzora?«. Vsebina dogodka, ki se je zgodil v četrtek, 28. januarja 2016, v dvorani Državnega sveta, je bila posveča izzivom, ki jih prinašajo brezpilotni letalniki - droni ter z njimi povezane oblike nadzora. Prireditev je z uvodnim nagovorom odprl g. Mitja Bervar, predsednik Državnega sveta RS.

Informacijska pooblaščenka ga. Mojca Prelesnik, ki je vodila omizje, je z gosti: dr. Denisom Čaleto z Inštituta za korporativne varnostne študije in Slovenskega združenja korporativne varnosti, mag. Tatjano Bobnar, namestnico generalnega direktorja policije, Boštjanom Vidmarjem z Inštituta za razvoj brezpilotnih sistemov, dr. Alešem Završnikom z Inštituta za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani in novinarjem Lenartom J. Kučičem razpravljala o prednostih in slabostih dronov, vplivih, ki jih različne nove tehnologije prinašajo za pravico do zasebnosti ter ustreznih regulativnih rešitvah, s katerimi lahko zagotovimo njihovo varno uporabo. Udeleženci okrogle mize so odprli številna vprašanja in zaključili, da je normativna ureditev brezpilotnikov nujna, vsako odlašanje pa nevarno. Neurejenost povečuje varnostna tveganja in tveganja za storitev kaznivih dejanj ter posege v temeljne človekove pravice, obenem pa ovira razvoj novih storitev in delovnih mest.

Predsednik sveta Instituta za korporativne varnostne študije dr. Denis Čaleta je opozoril, da vsa tveganja na drugi strani prinašajo tudi priložnosti. Tako brezpilotna letala pomenijo tudi cenejše storitve. Sicer pa je izrazil potrebo po čimprejšnjem sprejemu pravilnika, ne glede na to, kakšen bo: "V Sloveniji je še živ spomin na balonarsko nesrečo in njene posledice. Nikakor si ne želimo trenutka, ko se bo zgodila neka nesreča, ki ji bo sledila tako radikalna ureditev, da tehnologije sploh ne bomo mogli uporabljati."

Več o dogodku, ki je bil medijsko zelo podprt, si lahko preberete na spodnjih povezavah.

- spletni strani RTV SLO - MMC

internet

- spletne strani Informacijskega pooblaščenca RS

internet

- spletne strani STA krog

internet

- spletne strani Državnega sveta RS

internet
  • DSC 0457

    naprej

  • DSC 0458

    nazaj

    naprej

  • DSC 0459

    nazaj

    naprej

  • DSC 0460

    nazaj

    naprej

  • DSC 0463

    nazaj

    naprej

  • DSC 0465

    nazaj