Na Nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT so pripravili hiter pregled leta 2023

15. januar 2024

Na Nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT so pripravili hiter pregled leta 2023 v številkah. Zabeležili so 4280 kibernetskih incidentov, kar predstavlja 4 % porast glede na leto 2022. Med kibernetskimi grožnjami, ki ciljajo na fizične osebe izpostavljamo kripto prevare in SMS-sporočila, namenjena ribarjenju za finančnimi podatki (t.i. smishing). V 2023 so obravnavali do sedaj najvišje število investicijskih prevar, kjer so žrtve na različne načine zvabljali v lažne investicije v kriptovalute. Gre za prevaro, ki je izstopala tako po številčnosti kot tudi po višini oškodovanja, saj je najvišja sporočena škoda znašala 140.000 €, povprečna pa kar 40.000 €.

Zabeležili so tudi porast potvorjenih SMS-sporočil, ki želijo pod krinko logističnih podjetij ali bank izvabiti finančne podatke uporabnikov. Podjetja pa so še vedno tarča t.i. direktorske prevare in napadov z vrivanjem v poslovno komunikacijo, kjer je glavni cilj napadalcev preusmeriti nakazilo na drug bančni račun.

Podrobnejšo statistiko o številu in vrstah kibernetskih incidentov si lahko pogledate na povezavi: https://www.cert.si/kibernetska-varnost-2023-v-stevilkah/