Kje so meje pri tako imenovanih vard?

Predstavnik ICS Ljubljana, dr. Denis Čaleta, komentiral zadnje dogodke povezane z delovanjem vard.

22. maj 2020

Predsednik sveta Instituta za korporativne varnostne študije, izr. prof. dr. Denis Čaleta je v oddaji Odmevi na RTV Slovenija in v dnevnem časopisu Večer komentiral dogajanje povezano z delovanjem tako imenovanih vard.

RTV Denis Čaleta 2

Izpostavil je, da moramo do vseh dejanj, ki v javnosti povzročajo nelagodje in izvajajo pritisk na organe, ki so edini pristojni za zagotavljanje javnega reda in miru, imeti kot družba ničelno toleranco. Še posebno, če gre za pripadnike uniformiranih skupin, ki so bili že pravnomočno obsojeni. Od celotne politike bi veljalo pričakovati jasno obsodbo takih ravnanj in nujno potrebno podporo za dopolnitev zakonodaje, ki bo jasno in nedvoumno dala pristojnosti policiji za ukrepanje proti takim primerom. Tišina trenutne vladajoče politike, kateri smo priča, nas ne navdaja z gotovostjo, da razumejo nevarnost tega problema.

Medijska pozornost omenjenih skupin je še dodaten veter v njihova jadra, da razkazujejo svoj obsežni spekter idej, kako javno diskreditirati legitimne organe nacionalne varnosti. Vse to pa je verjetno posledica dejstva, da se krepi radikalni levi in desni politični prostor, in so taki odzivi samo žalosten odraz realnosti.

Več o tematiki si lahko ogledate oziroma preberete na teh dveh povezavah:

  • Članek v časopisu Večer si lahko ogledate v prilogi.