Izzivi kibernetske varnosti na poti uvajanja novih tehnologij 5G

04. december 2020

Novice za člane SKZV

V okviru prvega decembrskega srečanja Slovenskega združenja korporativne varnosti je potekala virtualna okrogla miza na temo Izzivi kibernetske varnosti na poti uvajanja novih tehnologij 5G. Dogodek je skušal s strokovnega vidika razjasniti nekatere nejasnosti, resnice in pol resnice, ki krožijo v javnosti.

Na odmevni virtualni okrogli mizi so razpravljali dr. Uroš Svete, direktor Uprave za informacijsko varnost RS, mag. Tanja Muha, direktorica Agencije za komunikacijska omrežja in storitve, mag. Matjaž Beričič, član uprave Telekom Slovenije, mag. Andrej Tomšič, namestnik Informacijske pooblaščenke, g. Aleksandar Todorovski, direktor podjetja Ericsson Slovenija in mag. Gašper Cotman, predstavnik podjetja Huawei technologies Ljubljana. Moderator dogodka je bil izr. prof. dr. Denis Čaleta, predsednik Slovenskega združenja korporativne varnosti.

Ics 5g

Glavna težišča razprave so bila usmerjena v razumevanje in razjasnitev vloge deležnikov pri zagotavljanju varnosti kibernetskega prostora, kako vidiki nacionalne in evropske varnosti vplivajo na hitrost in obseg uvajanja novih tehnologij 5G, kakšna je vloga regulatorjev v razmerju do zagotavljanja kibernetske varnosti in kakšen nivo odpornosti ter varnosti lahko tehnološko zagotavljajo ponudniki tehnologije 5G. Ravno tako smo lahko slišali s katerimi dilemami se srečujejo telekomunikacijski operaterji pri izbiri dobaviteljev in opreme, ki zagotavljajo ustrezno raven kibernetske varnosti na področju 5G.

V razpravi so dotaknili področja kritične infrastrukture in izvajalcev bistvenih storitev, ki za svoje nemoteno delovanje potrebuje varno informacijsko-komunikacijsko okolje. Razprava je potekala v smeri, kako globoko si lahko privoščimo uvajanje novih tehnologij v te kritične segmente države.

V zaključku se je razjasnilo, kateri so varnostni standardi na tem področju in kako zagotoviti njihovo implementacijo in seveda, kako zagotoviti konkurenčnost ponudnikov tehnologij in storitev 5G.

Na koncu izvrstnega dogodka se je moderator dogodka dr. Denis Čaleta zahvalil vsem slušateljem in udeležencem okrogle mize. Poudaril je pomembnost takih dogodkov, kjer lahko za isto mizo razpravljajo in izmenjujejo mnenja različni deležniki. Ravno tako je pozval vse zainteresirane k objavi prispevkov oziroma ogledu revije Korporativna varnost, ki je lahko odlična platforma za nadaljevanje strokovnih razprav na to temo.

Na spodnjih povezavah si lahko ogledate medijske odzive na ta dogodek: