11. 03. 2024

Nacionalni posvet - Nujnost oblikovanja prožnega nacionalnega ekosistema za izobraževanje kadrov na področju kibernetske varnosti

Izzivi, ki jih prinaša zahtevno varnostno okolje z vključenimi varnostnimi grožnjami kličejo po izvedbi vsebinsko pomembnega nacionalnega posveta na temo nujnosti oblikovanja prožnega nacionalnega ekosistema za izobraževanje kadrov na področju kibernetske varnosti.

Vsebina posveta

Ob dejstvu, da v različnih ključnih okoljih nujno potrebujemo ustrezno izobražen kader s področja kibernetske varnosti, se na tem mestu postavlja vprašanje, kaj nam v trenutnem sistemu trenutno ne deluje učinkovito, da skozi izobraževalni sistem ne uspemo izobraziti vsaj približno zadostnega števila potrebnih strokovnjakov. Izzivi se pojavljajo že pri pomanjkanju interesa za vstop v izobraževalni sistem s tega področja, kar predstavlja pomembno težavo v celotnem ciklusu saj pri omejenem številu težko izvajamo ustrezno selekcioniranje in specializacijo. Skozi celotno perspektivo pa je vsekakor največji izziv drastično pomanjkanje tega kadrovskega potenciala. Vsak deležnih se v svojem ozkem okviru pristojnosti in zmogljivosti zaveda pomanjkljivosti vendar potrebujemo sistemski pristop, nacionalno soglasje in usmerjanje porabe virov, ki bi lahko pomagalo oblikovati ustrezni nacionalni ekosistem prožnega izobraževanja na področju kibernetske varnosti.

Celotno zadevo je potrebno poleg varnostnih izzivov postaviti tudi v perspektivo novih normativnih zahtev in predvsem neslutenega razvija informacijskih tehnologij, med katerimi trenutni je najbolj izpostavljena ravno umetna inteligenca v vseh svojih aplikativnih dilemah.

Omenjeni nacionalni posvet je namenjen odpiranju odkrite razprave in iskanju pozitivnih zaključkov, ki bi strateškim institucijam v Republiki Sloveniji pomagal pri iskanju učinkovitih poti za oblikovanje že prej omenjenega dinamičnega izobraževalnega ekosistema na področju izobraževanja strokovnjakov s področja kibernetske varnosti. Še bolj pomembno pa je, da želimo s pomočjo dosedanjih izkušenj, strateškemu managementu in strokovni javnosti pomagali nakazati dobre praske pri vpeljevanju in izgrajevanju ustreznega bolj odzivnega in realnim potrebam trga prilagojenega sistema.

Program posveta

  Velika dvorana Državnega Sveta RS, Ljubljana, 11. marec 2024

  11:00-11:30

  Prihod in registracija udeležencev

  11:30-11:45

  OTVORITEV NACIONALNEGA POSVETA

  • dr. Denis ČALETA – predsednik Organizacijskega odbora
  • g. Marko LOTRIČ – predsednik Državnega Sveta RS

  11:45 – 14:15

  Razprava z okroglo mizo strateškega managementa

  »Nujnost oblikovanja prožnega nacionalnega ekosistema za izobraževanje kadrov na področju kibernetske varnosti«

  Okvirni seznam udeležencev okrogle mize:

  • g. Vojko VOLK, svetovalec predsednika vlade za nacionalno varnost
  • dr. Aida KAMIŠALIĆ LATIFIĆ – državna sekretarka Ministrstva za digitalno preobrazbo
  • dr. Uroš SVETE, Direktor Urada za informacijsko varnost
  • dr. Franci DEMŠAR, direktor Nacionalne agencije RS za kakovost v visokem šolstvu
  • g. Boštjan KOŠAK, predsednik uprave Telekom Slovenija d.d.
  • izr. prof. dr. Mojca CIGLARIČ, Dekanja, Fakulteta za računalništvo in informatiko
  • mag. Katja KRAŠKOVIC, Dekanja, Fakulteta za podjetništvo GEA College

  14:15 – 14:35

  Razprava udeležencev posveta

  14:40

  Zaključek nacionalnega posveta

  Termin in lokacija dogodka

  Nacionalni posvet bo potekal v ponedeljek 11. marca 2024 v dvorani Državnega Sveta Republike Slovenije, Šubičeva 4, 1000 Ljubljana, v času od 11:30-14:40 ure.

  Obvezen prihod 30 minut pred dogodkom zaradi vstopnih in registracijskih postopkov v zgradbi Državnega zbora.

  Organizatorji dogodka

  Prijava na dogodek

  Za udeležbo na dogodku je obvezna elektronska prijava na: https://www.ds-rs.si/sl/form/po-nujnost-oblikovanja-proznega do petka, 8. marca 2024 do 10. ure.

  Število prijav je omejeno. Vsi ostali zainteresirani si bodo dogodek lahko ogledali v živo na www.ds-rs.si, posnetek pa bo dostopen tudi na spletni strani Državnega sveta.

  Posebno obvestilo

  Nekaj pomembnih obvestil za udeležence dogodka.

  • Dogodki v Državnem zboru se snemajo in prenašajo v živo na spletni strani www.ds-rs.si.
  • Prijava je potrjena in veljavna takrat, ko vam organizatorja dogodka ICS Ljubljana ali Državni svet RS potrdita prejem prijave s povratno informacijo na vaš e-naslov. Zaradi omejenosti prostora bo število obiskovalcev omejeno na 75.
  • Predhodne prijave na posvet s podatki (ime, priimek, naslov bivališča, kraj) so OBVEZNE in bodo posredovane v elektronski obliki Državnemu svetu (do 10. ure pred dnem dogodka).
  • V času dogodka so se obiskovalci dolžni zadrževati izključno na relaciji vhod/izhod v/iz stavbe parlamenta–dvorana Državnega sveta. Samostojno gibanje po stavbi parlamenta ni dovoljeno. V dvorano je strogo prepovedano vnašati kakršnokoli hrano ali pijačo, tudi vodo. Temu je namenjen predprostor.
  • Državni svet NE razpolaga s prostorom za kajenje.
  • WI-FI DOSTOP v dvorani in preddverju dvorane:
   uporabniško ime: posvetDS
   uporabniško geslo: posvet2023
   ime omrežja (SSID): Prs_g