Poročilo za kibernetsko varnost za leto 2021

26. avgust 2022

Novice za člane SKZV+

Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT, ki je član Slovenskega združenja za korporativno varnost objavlja Poročilo za kibernetsko varnost za leto 2021.

Zabeleženih je bilo 3177 incidentov, kar predstavlja 14,5 % povečanje v primerjavi z letom prej. Med incidenti so ponovno izstopali phishing napadi, ki so predstavljali skoraj tretjino vseh prijav, ter podtikanje škodljive kode. Leto 2021 je najbolj zaznamovalo veliko število razkritih ranljivosti, pri čemer so bile v ospredju ranljivosti dobavne verige.

Nadaljuje se trend preteklih let, da kiber kriminalci ciljajo predvsem na podjetja. Najvišje finančno oškodovanje, nekaj več kot 123.000 evrov, smo zabeležili pri vrivanju v poslovno komunikacijo. Vse višja oškodovanja opažamo tudi pri investicijskih prevarah v kriptovalute – najvišje zabeleženo oškodovanje v lanskem letu je znašalo 100.000 evrov, medtem ko se je povprečen znesek izgubljenega vložka gibal okoli 28.000 evrov.

Več podatkov o finančnem oškodovanju, trendih in izstopajočih dogodkih najdete v priponki oz. v novici na SI-CERT spletni strani https://www.cert.si/letna_porocila/porocilo-o-kibernetski-varnosti-za-leto-2021/.