Predstavnika Urada Informacijske pooblaščenke in SI-CERT-a gosta drugega srečanja članov Slovenskega združenja korporativne varnosti

26. januar 2021

Drugo srečanje v letošnjem letu smo namenili vsebini povezani s predstavitvijo delovanja dveh pomembnih institucij Republike Slovenije in sicer Informacijskega pooblaščenca RS in SI-CERT-a. Obe organizaciji sta tudi dolgoletni članici Slovenskega združenja korporativne varnosti. Omenjeno srečanje tradicionalno posvetimo pregledu glavnih poudarkov preteklega leta in usmeritev ter izzivov za tekoče leto na področju varovanja osebnih podatkov in kibernetskih tveganj.

Prvo predstavitev je izvedel mag. Andrej Tomšič namestnik Informacijske pooblaščenke. V kratkem in jedrnatem predavanju nam je predstavil povzetek delovanja urada v letu 2020, statistiko upravnih postopkov, prijav kršitev, izpostavil je najpogostejša vprašanja v korona obdobju, ter izpostavil ključna področja – zdravstvo in delovno-pravno področje. Trenutno so v pričakovanju sprejetja novega zakona o varstvu osebnih podatkov ZVOP-2, ki naj bi ogledal luč v letošnjem letu. Za konec je vse prisotne povabil na "Dan varstva osebnih podatkov", ki ga IP organizira v četrtek 28.1.2021 (več o dogodku na tej povezavi https://www.ip-rs.si/).

V drugem predavanju je g. Gorazd Božič, vodja SI-CERTa predstavil delovanje organizacije v preteklem letu. V kratkem povzetku nam je izpostavil glavna kibernetska tveganja preteklega leta -Phising, Emotet, nekaj odmevnih primerov... Posebej gre omeniti »Phishing«, ki postaja vedno večji problem. V letošnjem letu bodo med drugim začeli izdajati »novičnik Odziv«, ki bo izhajal enkrat mesečno, v njem pa bodo zajeta vsa aktualna varnostna obvestila. Več o tem si lahko preberete na tej povezavi https://www.cert.si/prijavite-... V letošnjem letu praznujejo tudi 10-letnico delovanja spletne strani »Varni na internetu«, ki bo doživela nadgradnjo s sinhronizacijo posnetih filmčkov v angleščino.

V zadnjem delu srečanja je predsednik združenja dr. Denis Čaleta predal besedo članom, ki so se tudi tokrat zbrali v večjem številu. Na vrsto so prišla vprašanja za oba gosta, ki jih seveda ni bilo malo. Eden od teh se je dotikal tudi nove Evropske uredbe o brezpilotnih letalnikih, ki je bila sprejeta 5. januarja. Na to temo bomo v mesecu februarju organizirali posebno srečanje članov Slovenskega združenja korporativne varnosti.