Predstavnik ICS gost v informativni oddaji 24ur zvečer

20. marec 2024

Dr. Denis Čaleta je bil v torek, 19. marca 2024 gost informativne oddaje "24 ur zvečer". Pogovor je tekel o pereči temi, in sicer o zasegu kokaina v Luki Koper ter filmskem scenariju z potapljači.

Dr. Čaleta pravi, da to kar je za Slovenijo filmski scenarij je za druga evropska pristanišča neka realnost, kjer tihotapci uporabljajo različne metode in sredstva, zato, da tihotapijo velike količine droge v Evropo. Na vprašanje zakaj je Luka Koper postala tako zanimiva za tihotapce je odgovoril, da sta tukaj dve dejstvi, ki sta pomembni. Prvič, da je Luka Koper zelo severno pristanišče v Jadranu, kar pomeni, da je logistična pot iz Luke Koper do trga v srednji Evropi relativno kratka. Drugi izziv pa je predvsem kako so naši organi uspešni in ali so varnostni ukrepi v Luki Koper ustrezni ter ali se za to tudi tihotapci odločajo za tihotapljenje preko Luke Koper. Osebno meni, da je ta trend tihotapljenja čez pristanišča izredno pereč, ne samo v Luki Koper, ampak tudi po celi Evropi in kot vidimo so te pošiljke, ki jih organi uspejo zaseči, verjetno le vrh ledene gore. Po neki oceni policije je zaseženo samo nekje okoli 10-15% robe od tistega kar pride na trg v Evropo.

Na vprašanje ali ta primer, da je potapljač prišel v Luko Koper kaže na to, da je treba biti pozoren še na kakšne druge dejavnike je odgovoril, da ima lahko dogodek sigurno širše implikacije, predvsem s stališča, da je Luka Koper strateška točka Republike Slovenije, in da je to praktično dvorišče kjer se poleg luške dejavnosti izvajajo tudi druge operacije Slovenske vojske, policije in zavezništva. Tako, da nam morajo taki dogodki absolutno svetiti z rdečo lučjo posebej za vse organe, da postanejo še bolj pozorni.

Za konec je na vprašanje ali se zadnje čase pojavljajo kakšni novi prijemi pri tihotapljenju droge pri nas odgovoril, da so tihotapljenje oz. poti preko pristanišč ena relativno največja žila za pritok droge v Evropo. V zadnjem obdobju je izredno popularno tudi tihotapljenje droge preko poštnih pošiljk, kjer se sicer pošiljajo majhne količine in je izredno težko odkriti same naslovnike oz. pošiljatelje. S tega stališča tudi Slovenska policija skupaj z Institutom za korporativne varnostne študije in Pošto Slovenije sodeluje na evropskem projektu ARIEN, kjer se osredotočamo ravno na probleme pošiljanja drog preko poštnih mrež.

Celoten prispevek si lahko ogledate na voyo/Oddaje 24ur zvečer.

 • 24ur zvečer

  naprej

 • 24ur zvečer1

  nazaj

  naprej

 • 24ur zvečer2

  nazaj