Predstavili znanstveno monografijo doc. dr. Denisa Čalete z naslovom Oborožene sile in terorizem v luči konfliktov 21. stoletja

05. januar 2011

V avditoriju Ministrstva za obrambo je v torek, 4. januarja potekala predstavitev znanstvene monografije z naslovom Oborožene sile in terorizem v luči konfliktov 21. stoletja avtorja doc. dr. Denisa Čalete.

Na predstavitvi knjige sta z nagovorom nastopila ministrica za obrambo prof. dr. Ljubica Jelušič in recenzent knjige prof. dr. Iztok Podbregar. Ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič je dejala, da novi knjižni prvenec natančno in strokovno podaja odgovor na to, kako je treba biti pripravljen na teroristični dogodek. Po njenih besedah grožnja terorizma ni nekaj abstraktnega, kar se nam ne more dogoditi, temveč je grožnja še kako aktualna. Prof. dr. Podbregar pa je kot ključni pomen izpostavil, da obstajajo določene rezerve, ki jih moramo v sistemskem pristopu zoperstavljanja terorizmu odpraviti z učinkovitejšo opredelitvijo procesa in sistema kriznega upravljanja.

Avtor doc. dr. Denis Čaleta je med drugim opozoril na dejavnike, ki v globalnem okolju mednarodni terorizem kot grožnjo še bolj izpostavljajo. V tem okviru ne sme biti vloga medijev samo multiplikator katerega terorizem uporablja za prenos svojih idej, temveč morajo mediji dobiti pomembno vlogo pri ozaveščanju ljudi in pri tem, da je treba splošno varnostno kulturo dvigniti na višjo raven. Osrednji del njegove predstavitve je bil namenjen oboroženim silam, ki imajo zaradi kadrovskih, finančnih, tehničnih in organizacijskih potencialov pomembno vlogo v sistemu zoperstavljanja terorizmu. Predstavitve so se udeležili tudi drugi visoki predstavniki nacionalnovarnostnega sistema in strokovne javnosti, kot so predsednik Slovenskega združenja korporativne varnosti doc. dr. Milan Vršec, načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor mag. Alojz Šteiner, poveljnik Poveljstva za doktrino, razvoj, izobraževanje in usposabljanje brigadir mag. Bojan Pograjc, direktor Urada Republike Slovenije za varovanje tajnih podatkov mag. Milan Tarman in drugi ugledni gostje. Predstavitev knjige je povezoval Zvonko Krunić iz Knjižnično-informacijskega centra MORS.

Več kot dve-urna razprava z vprašanji, ki so jih gostje naslavljali na avtorja knjige in celotno povpraševanje po knjigi, kažeta na dejstvo, da je vsebina katere se dotika avtor še kako aktualna in zanimiva.

Img 2221
Img 2223
Img 2225
Img 2226
Img 2233
Img 2244