Pred vami je nov izvod novičnika projekta APPRAISE

Institut za korporativne varnostne študije sodeluje na pomembnem evropskem projektu APPRAISE (Facilitating public & private security operators to mitigate terrorism scenarios agains soft targets), ki se je začel septembra 2021 in bo trajal do 2024. Konzorcij združuje 27 partnerjev iz kar 9 različnih držav (Francija, Nemčija, Grčija, Italija, Poljska, Portugalska, Slovenija, Španija in Združeno kraljestvo). Glavna tema projekta je zagotavljanje varnosti na javnih prostorih ter zaščita mehkih tarč, pred razvijajočim se obsegom kibernetskih in fizičnih terorističnih groženj.

18. julij 2023

V sklopu projekta APPRAISE je bil izdan drugi novičnik. V glasilu je opisano dosedanje delo in napredki na projektu. Podrobno je opisano tudi s čim se ukvarjajo na projektu in kaj so njihovi glavni cilji skozi delovanje projekta. V glasilu pa je tudi povzetek vaje odprte za strokovno javnost, ki se je odvijala 11. maja 2023 v Ljubljani.

Na vaji smo v realnem okolju in v realnem času preizkusili nove procesne in tehnološke pristope, ki bodo omogočali uvajanje najsodobnejših tehnologij in znanj ter boljše sodelovanje med državnimi in zasebnimi varnostnimi deležniki na področju zaščite javnih prostorov v primeru terorističnih in drugih s tem povezanih napadov.

Vaja je bila organizirana v vodnem mestu Atlantis v BTC CIty Ljubljana, ki predstavlja enega od štirih pilotov projekta APPRAISE. Na vaji je sodelovalo vseh 27 partnerjev projekta iz 10 evropskih držav. Vaja je pokazala uporabnost do sedaj, v okviru projekta APPRAISE, razvitih procesnih in tehnoloških pristopov in podala kvalitetne nastavke za nadaljnji razvoj in testiranje procesnih in tehnoloških pristopov v ostalih treh pilotih organiziranih v okviru projekta APPRAISE. Na vaji je operativno sodelovala tudi slovenska Policija, ki je to priložnost izkoristila tudi za preverjanje svojih zmogljivosti, opremljenosti, organiziranosti, taktike delovanja in učinkovitosti ukrepanja ob tovrstnih varnostnih dogodkih in incidentih.

Celoten novičnik je dostopen v prilogi, kjer si ga lahko podrobno preberete.

Želimo vam prijetno branje.