Pomembno je razumeti kaj prinašajo revolucionarne raziskave na področju kvantnega računalništva

10. november 2021

Novice za člane SKZV+

Prvo novembrsko srečanje članov Slovenskega združenja za korporativno varnost, ki je potekalo v on-line obliki, smo namenili zelo interesantni tematiki z naslovom »Kvantno računalništvo«.

Naše srečanje smo začeli z izredno zanimivima predavanjema prof. dr. Antona Ramšaka ter prof. dr. Reinera Kaltenbaeka, ki prihajata iz Fakultete za matematiko in fiziko, Univerze v Ljubljani. Razvoj omenjenega področja bo prinesel revolucionarne spremembe, ki se bodo dotaknile tudi področja varnega prenosa podatkov. Raziskave in odkritja na tem področju primerjajo s pomembnostjo odkritja atomske bombe. Pomembno je, da čimprej začnemo razumevati kakšne pomembne spremembe bodo ta odkritja prinesla tudi na področju korporativne varnosti, kjer je kibernetsko okolje vedno bolj izpostavljeno.


V okviru predavanj smo izvedeli:

  • Da bodo mehanski šifrirni ključi, zaradi svojega posebnega delovanja z novo tehnologijo, varnost sogovornikov postavili na visoko raven.
  • Da so kvantni ključi zaporedja naključnih števil, ki se na daljavo vzpostavijo z izmenjavo posameznih fotonov, kvantov svetlobe in protokol izmenjave poteka po zakonih kvantne mehanike. Če bi kdo poskušal prestreči ta ključ, bi takoj za seboj pustil sled, katera pa bi sogovornikom omogočila, da vdor zaznajo in nemudoma ukrepajo.
  • Da so 5.avgusta med srečanjem ministrov za digitalno politiko skupine G20 v Trstu prvič javno demonstrirali kvantno komunikacijo med tremi državami- Italijo, Slovenijo in Hrvaško. Prvič v zgodovini je bilo omogočen popolnoma kvantno šifriran prenos med vozlišči treh držav, in sicer med Trstom, Ljubljano in Reko.

V nadaljevanju je sledila obširna strokovna razprava v kateri so sodelovali tudi člani Slovenskega združenja za korporativno varnost.

Podrobneje si o vsebini lahko preberete v prispevku, ki ga je prof. dr. Ramšak objavil v zadnji številki revije Korporativna varnost. https://www.ics-institut.si/kv...