Novi pristopi uvajanja alternativnih virov energije – izzivi in priložnosti

23. marec 2021

Novice za člane SKZV+

Na drugem marčevskem srečanju članov Slovenskega združenja korporativne varnosti je bil gost polkovnik Robert Šipec iz Ministrstva za obrambo Republike Slovenije, ki je imel predavanje z naslovom "Novi pristopi uvajanja alternativnih virov energije – izzivi in priložnosti".

Prezentacija je bila usmerjena v predstavitev uvajanja novih virov energije, kot npr. vodikove tehnologije, v pomembne infrastrukturne objekte. Poseben poudarek je bil namenjen varnostim aspektom, ki jih prinaša taka uvedba z organizacijskega in procesnega vidika.

V zelo zanimivi predstavitvi nam je predstavil naslednje vsebine: vpliv klimatskih sprememb na obrambno delovanje in vpliv obrambnega sistema na klimatske spremembe, pojav hibridnih vozil v obrambi in problematika varnosti oskrbe, alternativni viri energije pri delovanju v EU in na misijah, izkušnje z vodikovimi tehnologijami, vključevanje MORS v R&R v okviru Evropske obrambne agencije, tekoče raziskave in razvoj MORS-a na področju učinkovite in alternativne oskrbe z energijo. V zaključku svojega predavanja je predstavil projekt RESHUB Network in vpliv na povezovanje obrambnega sektorja z ostalimi sektorji ter se dotaknil problematike financiranja uvajanja novih tehnologij.

Seveda so v razpravi aktivno sodelovali tudi naši dragoceni člani ter s svojimi izkušnjami pomagali odstirati prave rešitve in dobre prakse, ki nam bodo v prihodnosti pomagale k višjem zagotavljanju korporativne varnosti v naših okoljih.

Na koncu se je predsednik združenja dr. Denis Čaleta zahvalil vsem udeležencem in jih pozval na naslednje srečanje, ki bo v začetku aprila in bo namenjeno izzivom kibernetske varnosti pri uvajanju inteligentnih energetskih rešitev.