Gosta januarskega srečanja članov Slovenskega združenja korporativne varnosti sta bila predstavnik Urada Informacijske pooblaščenke in SI-CERT

27. januar 2022

Novice za člane SKZV+

Naše prvo srečanje v letošnjem letu smo namenili pomembni vsebini, in sicer povezani s predstavitvijo delovanja dveh pomembnih institucij Republike Slovenije, kot sta Urad Informacijskega pooblaščenca RS in SI-CERT. Obe organizaciji sta prav tako tudi dolgoletni članici Slovenskega združenja korporativne varnosti.

Omenjeno srečanje v januarju vedno tradicionalno posvetimo pregledu glavnih poudarkov preteklega leta ter novim usmeritvam in izzivom za tekoče leto na področju varstva osebni podatkov in kibernetskih tveganj.


Naše srečanje smo začeli z kratkim predstavitvijo mag. Andreja Tomšiča, namestnika Informacijske pooblaščenke. V svojem predavanju nam je predstavil povzetek dela Urada Informacijskega pooblaščenca v letu 2021, statistiko upravnih postopkov in prijav kršitev v letu 2021, koliko je bilo uvedenih inšpekcijskih postopkov in pritožb glede kršitev pravic posameznikov. Veliko prijav so obravnavali glede kršitev pri preverjanju PCT pogojev. V letošnjem letu so v velikem pričakovanju sprejetja novega Zakona o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-2), kateri bo končno ugledal luč sveta. Vse udeležence na srečanju pa je na koncu povabil na »Dan varstva osebnih podatkov«, ki bo v on-line obliki v petek 28.1.2022.


V drugem delu srečanja nam je g. Gorazd Božič, vodja SI-CERTA v svojem predavanju predstavil delo organizacije v letu 2021. Predstavil nam je glavna kibernetska tveganja preteklega leta, posebej pa je izpostavil »Phishing«, kateri postaja vedno večji problem. Pokazal nam je tudi graf phishing incidentov po letih, na katerem smo opazili, da kar narašča. Na koncu nas je povabil, da obiščemo njihovo spletno stran »Varni na internetu«, in si ogledamo kratke poučne posnetke.

V zadnjem delu srečanja je predsednik združenja dr. Denis Čaleta predal besedo članom, ki so se tudi tokrat zbrali kar v velikem številu. Na vrsto so prišla vprašanja za oba gosta, ki sta jih z veseljem odgovorila.