Nacionalni posvet

Kibernetska varnost Republike Slovenije v luči vedno pogostejših  hekerskih vdorov – kako učinkovito implementirati rešitve Zakona o informacijski varnosti?

 

Lokacija: konferenčna dvorana, Državni svet RS, Šubičeva 4, Ljubljana.

Datum in ura: 15. november 2018, od 10h do 13h

Prijava na dogodek je brezplačna in je možna samo preko spletne strani inštituta ICS Ljubljana

 

Organizatorji dogodka: Urad za varovanje tajnih podatkov, Inštitut za korporativne varnostne študije, Informacijski pooblaščenec RS in SI-CERT.

uvtp          ip       ICS-Logo7         SICERT

 

Opomba: posvet je javen in bo fotografiran in posnet, ter kasneje javno objavljen.


Število hekerkih vdorov s čedalje bolj prisotno digitalizacijo na vseh družbenih področjih narašča, posledice vdorov pa se čedalje bolj kritične, saj predstavljajo informacijske tehnologije ključne elemente za zagotavljanje delovanja številnih sistemov. Hekerski vdori so že povzročili izpade proizvodnih obratov, težave v delovanju bolnišnic, izgubo zaupnih podatkov in finančnih sredstev ter druge resne posledice. So hekerski vdori le znanilo, da se drstično spreminja varnostno okolje v katerem poslujejo in delujejo naše organizacije? Na tem mestu je prav, da nadaljujemo razpravo o ključnih vprašanjih povezanih s stanjem kibernetske varnosti v Republiki Sloveniji. V odkriti javni razpravi želimo z vabljenimi sogovorniki ugotoviti v katero smer je potrebno usmeriti vizija razvoja, tega za razvoj Slovenije pomembnega segmenta. Ob tem bo eno izmed glavnih težišč razprave ugotoviti v kateri stopnji se nahaja implementacija določil Zakona o informacijski varnosti. Prav tako se v razpravi ne bo mogče izogniti razpravi o procesih odgovornega poročanja o varnostnih ranljivostih. V tem okviru je še posebej pomembna kritična infrastruktura, ki za svoje nemoteno delovanje potrebuje varno informacijsko-komunikacijsko okolje. S tem namenom oraganiziramo posvet, na katerem bo razprava potekala o naslednjih vprašanjih:

 

  • Kakšno je stanje in vizija razvoja kibernetske varnosti v Republiki Sloveniji po sprejemu Zakona o informacijski varnosti?
  • Kje so vzroki za povečano število hekerskih vdorov?
  • Je stopnja zavedanja o nevarnosti hekerskih vdorov in pomena kibernetske varnosti in posledicah, ki jih lahko povzročijo, zadostna in če ni, zakaj je tako?
  • Katera so najbolj izpostavljena področja, kje bi nas moralo najbolj skrbeti?
  • Kakšne so vloge posameznih deležnikov pri soočanju s kibernetskimi napadi in pripravljenosti nanje?
  • Ali so normativni in zakonodajni okviri ustrezni, katere prilagoditve so potrebne?
  • Ali razpolagamo z ustreznimi resursi (finance, kadri, znanje) in institucionalno ureditvijo za soočanje s kibernetskimi tveganji? Katere spremembe so potrebne?
  • Katere aktivnosti potekajo na nivoju države, kako je umeščeno varovanje kritične infrastrukture in obravnava kibernetske varnosti?
  • Kateri so korporativni vidiki soočanja z kibernetskimi napadi?
  • Kako končno uzakoniti odgovorno poročanje o varnostnih ranljivostih?
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.
V REDU
Cookies help us deliver our services. By using our services you agree to our use of cookies.
OK