Nacionalni posvet

Kibernetska varnost Republike Slovenije v luči vedno pogostejših  hekerskih vdorov – ali smo pripravljeni nanje?

 

Lokacija: konferenčna dvorana, Državni svet RS, Šubičeva 4, Ljubljana.

Datum in ura: 16. junij 2017, od 10h do 12.30h

Prijava na dogodek je brezplačna in je možna samo preko spletne strani inštituta ICS Ljubljana internet

 

Organizatorji dogodka: Informacijski pooblaščenec, Urad za varovanje tajnih podatkov, SI CERT in Inštitut za korporativne varnostne študije

ip    uvtp        SICERT       ICS-Logo7


Število hekerkih vdorov s čedalje bolj prisotno digitalizacijo na vseh družbenih področjih narašča, posledice vdorov pa se čedalje bolj kritične, saj predstavljajo informacijske tehnologije ključne elemente za zagotavljanje delovanja številnih sistemov. Hekerski vdori so že povzročili izpade proizvodnih obratov, težave v delovanju bolnišnic, izgubo zaupnih podatkov in finančnih sredstev ter druge resne posledice. So hekerski vdori le znanilo kibernetskih vojn? Na tem mestu je prav, da odpremo ključno vprašanje o stanju kibernetske varnosti v Republiki Sloveniji in se v odkriti javni razpravi pogovorimo v katero smer je nastavljena vizija razvoja, tega za razvoj Slovenije pomembnega segmenta. Ob tem potekajo procesi, ko v pravni red prenašamo pomembne evropske direktive za zagotavljanje varnosti omrežij in sistemov, prav tako poteka razprava o odgovornem poročanju o varnostnih ranljivostih, zato je pravi čas za odprto strokovno razpravo.

 

Nacionalni posvet, ki bo poskušal poiskati odgovore na naslednja vprašanja:

  • Kakšno je stanje in vizija razvoja kibernetske varnosti v Republiki Sloveniji?
  • Kje so vzroki za povečano število hekerskih vdorov?
  • Je stopnja zavedanja o nevarnosti hekerskih vdorov in pomena kibernetske varnosti in posledicah, ki jih lahko povzročijo, zadostna in če ni, zakaj je tako?
  • Katera so najbolj izpostavljena področja, kje bi nas moralo najbolj skrbeti?
  • Kakšne so vloge posameznih deležnikov pri soočanju s kibernetskimi napadi in pripravljenosti nanje?
  • Ali so normativni in zakonodajni okviri ustrezni, katere prilagoditve so potrebne?
  • Ali razpolagamo z ustreznimi resursi (finance, kadri, znanje) in institucionalno ureditvijo za soočanje s kibernetskimi tveganji? Katere spremembe so potrebne?
  • Katere aktivnosti potekajo na nivoju države, kako je umeščeno varovanje kritične infrastrukture in obravnava kibernetske varnosti?
  • Kateri so korporativni vidiki soočanja z kibernetskimi napadi?
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.
V REDU
Cookies help us deliver our services. By using our services you agree to our use of cookies.
OK