Nacionalni posvet

Kibernetska varnost Republike Slovenije v luči vedno pogostejših  hekerskih vdorov – ali smo pripravljeni nanje?

 

Lokacija: konferenčna dvorana, Državni svet RS, Šubičeva 4, Ljubljana.

Datum in ura: 16. junij 2017, od 10h do 12.30h

Prijava na dogodek je brezplačna in je možna samo preko spletne strani inštituta ICS Ljubljana internet

 

Organizatorji dogodka: Informacijski pooblaščenec, Urad za varovanje tajnih podatkov, SI CERT in Inštitut za korporativne varnostne študije

ip    uvtp        SICERT       ICS-Logo7


V Državnem svetu Republike Slovenije končan odmeven nacionalni posvet na temo kibernetske varnosti


Kibernetska tveganja postajajo eno od najbolj aktualnih vsebin, ki terjajo takojšnje odgovore. To dejstvo o aktualnosti je potrdila tudi povsem polna dvorana Državnega sveta Republike Slovenije. Nacionalni posvet na temo »Kibernetska varnost Republike Slovenije v luči vedno pogostejših hekerskih vdorov – ali smo pripravljeni nanje?« je potekalo v soorganizaciji Instituta za korporativne varnostne študije, Informacijskega pooblaščenca Republike Slovenije, Urada za varovanje tajnih podatkov in SI-CERT-a.

V uvodu je vse zbrane nagovorila ga. Andreja Katič, ministrica za obrambo, ki je posebej poudarila pomen sistemskega obvladovanja kibernetskih groženj tudi v luči zagotavljanja neprekinjenega delovanja kritične infrastrukture. Za njo je ga. Mojca Prelesnik, Informacijska pooblaščenka, podala ključne dileme in odprta vprašanja ter tudi korake, ki so bili storjeni skozi različne dogodke javne razprave o tej kompleksni problematiki. S svojo kratko predstavitvijo je dala tudi odlične nastavke za nadaljevanje okrogle mize kjer so razpravljalci g. Gorazd Božič, SI-CERT, mag. Dobran Božič, Urad za varovanje tajnih podatkov Republike Slovenije, mag. Jurij Bertok, Direktorat za informatiko, mag. Tanja Muha, Agencija za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS), g. Matej Tonin, poslanec Državnega zbora Republike Slovenije in dr. Denis Čaleta, ICS-Ljubljana nadaljevali zelo zanimivo diskusijo o kibernetski varnosti. Razprava na okrogli mizi je potekala pod budnim očesom mag. Andrej Tomšiča iz Informacijskega pooblaščenca, ki je s vprašanji in dilemami usmerjal aktualni tok dogajanja.

Bistvena sporočila so bila vsekakor podana na področju kam in kako bodo določene institucije zagotovile pripravo ustreznih zakonskih rešitev za zagotavljanje kibernetske varnosti. Poudarjene so bili tudi koraki, ki so že izvedeni ali so v fazi izvedbe. Seveda so bile s strani določenih razpravljalcev izrečene tudi kritične ocene na stanje kibernetske varnosti in zamujanje s vsemi potrebni sistemskimi rešitvami, ki ne bodo zadevale samo državnih institucij, temveč tudi družbo kot celoto. V ta okvir vsekakor sodi tudi korporativno varnostno okolje. Panelisti so opozorili tudi na splošno nizko zavedanje javnosti o dejanskih nevarnostih kibernetskih napadov na ključne sisteme države ter na posledično neustrezno pripravljenost ter nezadostne kadrovske in operativne zmogljivosti.

Posebej je bil ponovno izpostavljen kadrovski potencial, ki poleg tehnoloških rešitev predstavlja tisti dejavnik kateremu bo potrebno posvečati posebno pozornost. Vsekakor pa bo potrebno zagotoviti ustrezen sistemski eko-okvir, ki bo omogočal, da se bodo v ukrepe na področju kibernetske varnosti, poleg državnih institucij, vključevali vsi ostali deležniki nevladnega sektorja, kot so znanstveno-raziskovalne institucije, gospodarstvo in ostali predstavniki zainteresirane strokovne javnosti. V tem delu je bilo v razpravi začutiti različne poglede na predvideno centralizacijo virov.

 

Celotno razpravo iz posveta si lahko ogledate na naslednji povezavi 

 

Fotogalerija

 

IMGL8350 IMGL8321

IMGL8330 IMGL8358

IMGL8370 IMGL8379

IMGL8383 IMGL8388

IMGL8403 IMGL8427

IMGL8429 IMGL8438

IMGL8447 IMGL8456

IMGL8462 IMGL8470

IMGL8481 IMGL8475

S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.
V REDU
Cookies help us deliver our services. By using our services you agree to our use of cookies.
OK